Situácia na hraničných priechodoch s Ukrajinou je zatiaľ pokojná

02.11.2009 Prešov

Situácia na hraničných priechodoch s Ukrajinou sa v súvislosti s epidemiologickým šírením chrípkového ochorenia u našich východných susedov po uplynulom víkende dramaticky nezmenila.
Podľa slov hovorkyne Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach Agnesy Kopernickej, počet cestujúcich cez hranicu sa oproti iným víkendom výrazne neznížil.
\"Cez víkend sme nezaznamenali úbytok cestujúcich Slovákov na ukrajinské územie. Dá sa povedať, že ľudia aj napriek informáciám z médií situáciu podceňujú, \" uviedla Kopernická. Ako ďalej priblížila, pracovníci hraničnej polície naďalej používajú pri výkone svojej funkcie ochranné rúška, respirátory a jednorazové rukavice až do odvolania. \"Ak cestujúci z Ukrajiny má príznaky chrípky, príslušníci hraničnej polície majú právo takejto osobe odoprieť vstup na územie Slovenska, \" uzavrela Kopernická.
V Michalovciach dnes zasadala pandemická komisia zložená z predstaviteľov zdravotníckych zariadení zo Sobraniec a Michaloviec. Na stretnutí sa zúčastnil aj zástupca Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy, zástupca polície, zástupca Hasičského zboru a zástupca Obvodného úradu v Michalovciach. \"Zhromaždenie jednotlivých členov komisie sme iniciovali preto, aby boli na svojich pozíciách upovedomení o aktuálnych plánoch v prípade nepriaznivej situácie. Našou hlavnou úlohou je momentálne vzájomná informovanosť, \" vysvetlila Janka Stašková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach. \"Sme v stave epidemického bdenia, kedy medzi sebou vzájomne neustále komunikujeme, \" vysvetlila Stašková. Zároveň dodala, že epidemiologická situácia je po víkende pokojná bez nárastu chrípkových ochorení. Na margo cestovania na Ukrajinu, zástupkyňa RÚVZ zdôraznila, aby sa ľudia tomuto územiu podľa možností vyhýbali.
Na Ukrajine je od piatka (30.10. ) v deviatich oblastiach vyhlásená karanténa v dôsledku epidemiologického šírenia chrípky. Ministerstvo zahraničných vecí SR občanom odporúča, aby zvážili cesty do postihnutých oblastí a v prípade, že cestujú na Ukrajinu, aby dodržiavali preventívno-hygienické opatrenia a vyhýbali sa miestam so zvýšenou koncentráciou ľudí.
 

Vyberte región